Sade, rahat teknoloji keyfiniz.™

İnceleme : Sony Ericsson Xperia Arc S

|
Sony Ericsson Xperia Arc S
Android işletim sistemine sıkı sıkıya bağlı telefon üreticilerinden olan Sony-Ericsson , ilk versiyonu ile başarılı bir cihaz olan Xperia Arc modelinin bir üst modeli olan Xperia Arc S modelini inceledik.
Son zamanlarda Sony'nin Ericsson hisselerini satın alması ile yoluna kendi markası ile devam edeceği konusundakihaberlere TeknoKulis'te de yer vermiştik. Geçtiğimiz günlerde ise Sony markalı ilk akıllı telefon Xperia S, 2012 Las Vegas Uluslararası CES Fuarı'nda dünyayatanıtıldı. Bu nedenle Xperia Arc S Sony-Ericsson markası ile satılacak son modellerden birisi olarak inceleme merkezimize konuk oldu.
Kutu içeriği :
-Xperia Arc S telefon
-Şarj cihazı + USB kablo
-Micro-HDMI kablo
-Kulaklık
-Kullanım kılavuzları
Tasarım ve Ekran :
Sony-Ericsson, Xperia Arc modelinin tanıtımında telefonun daha çok tasarımını öne çıkarmıştı. Kullanıcılar tarafından beğeni kazanan bu tasarımı Arc S modelinde de hiç değişiklik yapmadan kullanmışlar. Alışılmışın dışında sayılabilecek kasa tasarımı ile ilk anda dikkat çekici bir telefon. İnce yapısı, kavisli arka yüzü ve hafifliği ile elinize aldığınız ilk anda sizi etkiliyor.
Öncelikle telefonun genel görünümünden kısaca bahsedeyim. Ön yüzde 4.2 inçlik ekranın üzerinde Sony-Ericsson yazısı, alt kısmında ise Android telefonlarda görmeye alışkın olduğumuz ana menü, geri ve seçenek tuşlarını görüyoruz. Arka yüzde ise 8 megapiksellik kameranın lensi, LED flaşı, XPERIA yazısını ve Sony-Ericsson logosu bulunuyor. Telefonun sağ kenarında micro-USB girişi, ses tuşları ve kamera tuşu, sol kenarında ise 3.5mm kulaklık girişi konumlandırılmış. Cihazın üst kenarında güç tuşu ve micro-HDMI çıkışı, alt kenarında ise mikrofon bulunuyor.
Xperia Arc S modelinde 854x480 çözünürlüklü 4.2 inç boyutunda LED aydınlatmalı LCD ekran kullanılmış. Ayrıca Sonytelevizyonlarında kullandığı Bravia Engine teknolojisinin mobil versiyonunu kullandığı Arc S ile çok daha canlı görüntülen elde edileceğini vadediyor. Şimdi gelelim telefonun gerek tasarım gerekse ekran olarak kullanımım esnasında bende bıraktığı izlenimlere. Telefonu elime aldığımda yüksek kasa kalitesi ve işçiliği kendini hemen belliediyor. Tasarımı fotoğraflarda göründüğünden çok daha dikkat çekici diyebilirim. Ekran kalitesi olarak her ne kadar renk canlılığı ve kontrast olarak Samsung S2'de kullanılan Super AMOLED Plus kadar başarılı bir görüntü sunamasa da bir LCD için ortalamanın çok üzerinde diyebilirim. Renkler yeterince parlak ve birçok kullanıcı için çok önemli bir kriter olan güneş altındaki okunabilirliği çok başarılı.
Tasarımı bu kadar övdükten sonra eksilerinden de bahsetmek gerek. Her ne kadar cihazın genel tasarımına uygungörünen butonlar kullanım açısından pek uygun tasarlanmamış diyebilirim. Özellikle güç butonu gerek küçük oluşu gerekse telefonun üst kenarının sol tarafına konumlandırılması nedeniyle tek elle kullanımda kolaylıkla basılamıyor. Ayrıca ses açma-kapama butonu çok küçük tasarlanmış bu nedenle konuşma esnasında sesi açıp kapamakta zorlandım. Kamera butonu da yine bu minimalist buton tasarımından nasibini almış. Fakat yine de kamera butonu içermesi Arc S için artı bir özellik olarak görüyorum.
Performans :
Sony-Ericsson, Arc S modeli ile son zamanlarda rakip markaların özellikle üst modellerinde standart hale gelen çift çekirdekli işlemci modasına uymak yerine bir önceki modeli olan Arc modelindeki 1 Ghz'lik işlemci yerine 1.4 Ghz'lik yine tek çekirdekli bir işlemci kullanmayı tercih etmiş. Xperia Arc S ve Arc modelleri arasında göze batan en büyük fark işlemci frekansının farklılığı oluyor. İki model arasındaki diğer farklılıkların küçük şeyler olduğunu göz önünde bulundurursak bir anlamda Arc S için işlemcisi hız aşırtılmış Arc olduğunu söylemek pek de yanlış olmaz.
Tabii ki çift çekirdekli bir işlemciye sahip olmaması telefonun performansının düşük olduğu anlamına gelmiyor. Kullanımım süresinde gerek arayüzde, gerek uygulamalarda gerekse browserda performans konusunda hiçbir sorun ile karşılaşmadım. Tüm uygulamalar akıcı bir şekilde çalışmakta.
Geçtiğimiz haftalarda Sony-Ericsson, Arc S'in de içinde bulunduğu Xperia serisi son modelleri için Android 4.0 Ice Cream Sandwich güncellemesi çıkaracağını açıklaması ile Arc S'in performansının daha da yükseleceğini söyleyebilirim.
1500 mah pili günlük kullanımda ortalama 2 gün gidiyor. Tabii GPS kullanımı, oyun oynamak veya internette gezinme sürelerinizin artması durumunda tüm akıllı telefonlarda olduğu gibi her gün şarj etmeniz şart. Pil ömrü performansı olarak ortalamanın biraz üzeri diyebilirim.
Kamera :
Sony-Ericsson genellikle kamera konusunda kullanıcısını üzmeyen bir telefon olmuştur. İlk kameralı modellerinden beri fotoğraf kalitesi olarak sınıfının üst sıralarında yer almıştır. Xperia Arc S de bu geleneği bozmamış ve 8 megapiksellik kamerası ise beklentileri boşa çıkarmamış.
Gündüz ve iyi ışıklandırılmış ortamlarda çekilen fotoğrafların kalitesi rahatlıkla kompakt fotoğraf makinenizi bir daha taşımanızı gerektirmeyecek kalitede olduğunu söyleyebilirim. Düşük ışıklı ortamlarda gren(noise) oranı biraz yüksek. LED flaş ile daha başarılı çekimler yapılabilse de yine de ortalamanın üzerine çıkamıyor.
Desteklediği maksimum video çözünürlüğü olarak rakiplerinin gerisinde kalıyor. Birçok rakibi 1080p video kaydedebilirken Xperia Arc S maksimum 720p video kaydı yapabiliyor. Her ne kadar rakiplerine göre video çözünürlüğü düşük görünse de kişisel düşüncem telefonlar için 720p video kalitesinin yeterli olması. Video kalitesi özellikle gündüz çekimlerinde başarılı. Hem fotoğraf hem de video çekiminde titreşim engelleme özelliği sayesinde özellikle video çekimindeki titreşim azaltılmış.
Kamerasından bahsederken 3D panorama modundan bahsetmeden geçemeyeceğim. Her ne kadar çok önemli bir özellik olarak görmesem de bu mod sayesinde tek lens ve sensöre sahip kamerası ile Arc S, 3D fotoğraf çekilebiliyor. Tabii bu fotoğrafı izleyebilmeniz için 3D bir televizyona ihtiyacınız var. Telefonun üzerindeki micro-HDMI çıkışını kullanarak kutusundan çıkan HMDI kabloyu televizyona bağlayarak telefon üzerindeki görüntüleri televizyonunuzdan izleyebilirsiniz. Oyun oynamak ve video izlemek için çok güzel bir deneyim olduğunu belirtmeliyim.
3D panoramanın yanında standart panoramik fotoğraf modu, yüz tanıma modu ve dokunarak odaklama Xperia Arc S'in kamerasının diğer özellikleri arasında.
Xperia Arc S'in kamera performansı genel olarak sınıfının üst sıralarında yer alsa da iPhone 4S ve Samsung Galaxy S2 gibi rakiplerinin gerek video gerekse fotoğraf kalitesinde biraz gerisinde kalıyor.
Multimedia ve Arayüz:
Xperia Arc S, Sony-Ericsson'un kendi arayüzü olan Timescape'in son versiyonunu kullanıyor. Sosyal medya entegrasyonu ile öne çıkan Timescape arayüzü kullanım deneyimini arttıran özellikleri ve akıcı çalışması ile beğenimi kazandı. Özellikle uygulamaları klasörlere ayırabilme özelliği ikon organizasyonu için çok faydalı olduğunu söyleyebilirim.
Video oynatımı ve müzik konusunda Xperia Arc S beklentileri karşılıyor. Android Marketten indirilebilecek video oynatıcı programlar ile 720p videoları sorunsuzca oynatabiliyor. Kutusundan çıkan kaliteli kulaklığı ile müzik dinleme deneyimi arttırılmış.
Sonuç :
Sony-Ericsson Xperia S ile kullanıcılardan aldığı olumlu talebi değerlendirmek adına bir üst modeli olarak Arc S'i piyasaya sundu. Her ne kadar bu model güncellemesi büyük farklılıklar içermese de performanstaki artış ve küçük ayrıntılar da göz ardı edilemez.
Buna rağmen Sony-Ericsson'un bu model güncellemesinde en azından çift çekirdekli işlemci ve 1 GB RAM gibi rakiplerinin zaten içerdiği donanımları içermesini beklerdim.
Genel kullanımımda tatmin edici performans sunan Arc S, tasarımı ve kalitesi ile beğenimi kazandı. Kaliteli kamerası, ortalamanın biraz üzerindeki pil ömrü ile başarılı bir grafik çizdi.
Xperia Arc S "Kimler için uygun?" sorusuna gelelim.
Performans beklentileri en üst seviye olmayan daha çok tasarıma, şıklığa, inceliğe ve malzeme kalitesine önem veren kullanıcıların kaçırmaması gereken bir telefon diyebiliriz.
Peki Xperia Arc S "Kimler için uygun değil?" .
Çift çekirdekli işlemci, 1 GB RAM gibi günümüz üst seviye akıllı telefonların içerdiği donanım ve performans değerlerini bekleyenler için pek uygun bir telefon değil.
Son olarak Sony-Ericsson Arc S'i akıllı telefon pazarındaki mevcut rakipleri olan iPhone 4S ve Samsung Galaxy S2 ile karşılaştırıldığında gerek donanım, gerek performans gerekse kamera kalitesi olarak bir adım geride olduğunu söylemek zorundayım.
Bu inceleme TeknoKulis için Burçin Büyükçakıroğlu tarafından hazırlanmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuzu yada düşüncelerinizi yazabilirsiniz...