Sade, rahat teknoloji keyfiniz.™

Windows 8 tutmadı. -New York Times

|
NY Times'a göre Windows 8 beklenen etkiyi yaratmadı.
Dokunmatik ekranlı mobil cihazların yarattığı etki, en çok bilgisayar ekosistemini etkiledi. Windows 7 ile dokunmatik cihazlarda istenileni sunamayan ve bu sektörde zorlu bir süreç yaşayan Microsoft, Windows 8 ile beraber pek çok yeniliği beraberinde getirdi.
Windows 8 ile Metro arayüzünü bir araya getiren firma, dokunmatik cihazlara çok daha uygun bir hale gelmiş oldu. Ayrıca ekosistem bazında da yenilikler getiren Windows 8, Xbox ve Windows Phone senkronizasyonunda çok ciddi yenilikleri bizlere sunuyor.
Tüm bu yenilikler bir tarafa, Windows 8'in Ekim sonundan bu yana sektörde çok büyük bir etki yaratmadığı konuşuluyor. Daha önce bu görüşü savunan pek çok haber yapmıştık. Benzer bir haber The New York Times'tan da geldi.
Türkiye'deki Windows 8 Kullanım Oranı
The New York Times'ın yaptığı özet durumu açıkça ortaya koyuyor. Kuzey Amerika'da satılan Windows 8'li Acer modellerinin sadece yüzde 15'i dokunmatik ekrana sahip. Dokunmatik ekran özellikleriyle gelen bir işletim sistemi, herhangi bir dokunmatik panele sahip olmayan cihazlarla satılıyor.
Satılan tüm Windows 8 cihazlara baktığımızda, tabletlerin oranı sadece yüzde 1 olarak göze çarpıyor. Amazon'un yaptığı en çok satanlar listesinde iPad, iPad mini ve Kindle Fire gibi pek çok cihaz yer alıyorken  hiç bir Windows 8'li tabletin bu cihazları zorlayamadığı ortada.
Windows 8 çalıştıran bilgisayar

Genelde yapılan araştırmalara göre, 2011 yılının Kasım döneminde yaklaşık 1 aylık sürece bakıldığında Windows tabanlı bilgisayar satışlarında yüzde 21'lik düşüş konusu. Yani geçen yıl Kasım ayında 100 adet Windows tabanlı bilgisayar satılıyorsa, iddiaya göre bugün bu sayı 79'a düşmüş durumda. Kısacası Windows 8, piyasayı ele geçireceğine, geçtiğimiz yıla göre daha da düşük satış değerleri yakaladı.
Görülen o ki, Windows 8 istenilen etkiyi yaratamamış durumda. Acer ve Asus gibi dünya devleri de önceki açıklamalarıyla bunu doğrulayan imalarda bulundular. Bakalım önümüzdeki dönemde Windows 8 satışları daha da artacak mı?
Kaynak:ShiftDelete

Sony'nin telefonu sızıntı kurbanı

|

Sony’nin piyasa sürmesi beklenen yeni nesil telefonu, son aylarda internette yaşanan sızıntılarla birçok kez gündeme gelmeyi başardı.
Yuga kod adına sahip telefon u ilgilendiren en son sızıntı, cihazın gerçek adı olan Xperia Z 'yi de içeriyor.
Sony ’nin beğenilen akıllı telefon serisi Xperia’nın en son modeli olması beklenen ‘Yuga’ hakkındaki sızıntılara bir yenisi daha eklendi. İlk olarak Kasım ayının başında, Almanya’nın Android Schweiz bloğunda telefonun birçok farklı açıdan çekilmiş fotoğrafları belirdi. Ardından, 18 Aralık’a gelindiğinde bu sefer Rusya’nın Mobile Review sitesinde fotoğraflar belirdi. Site, elinde prototiği bulunduğunu öne sürdükleri cihaza ait detaylı bir inceleme sundu.

En son iddia, ‘Unkown X’ adlı bir kaynak tarafından Xperia Blog sitesine sunuldu. Kaynak, Yuga’nın piyasaya ‘Xperia Z’ adıyla sunulacağını ve toz ve suya dayanıklı bir kasaya sahip olacağını öne sürdü. Unknown X, cihazın ölçülerini ise 139mm x 71mm x 7.9mm olarak belirtti.

BİLGİLER ORTAYA SAÇILDI

Sitede yer alan diğer iddialara göre, Sony Xperia Z, 12.7 cm (5 inç) genişliğinde ekrana, 1080p ve 443ppi (inç başına piksel) görüntü özelliğine sahip olacak. Ayrıca, Xperia V ve Xperia Tablet S cihazlarında olduğu gibi, Xperia Z’nin OptiContrast teknolojisini (cam yüzey ile LCD panelin entegre olmasını sağlayan Sony ternolojisi) içerecek.Yuga/Xperia Z’nin 1.5GHz dört çekirdekli çip ve Adreno 320 GPU kullanacağı verilen diğer bilgiler arasında. 12 mega piksel kamerası olması beklenen Xperia Z, Bluetooth 4.0 bağlantı özelliği bulunduracak, işletim sistemi ise henüz yeni sunulan Android 4.2 olacak.
TELEFONDAN GÖRÜNTÜLER

iPhone 5'in içinden Sony çıktı!

|
iPhone 5'in içinden Sony çıktı! - Apple'ın iPhone 5'inin içerisinden çıkan bu parçanın üzerinde bakın hangi devin imzası çıktı...

Apple'ın iPhone 5'inin içerisinden çıkan bu parçanın üzerinde bakın hangi devin imzası çıktı...

Döneminde çıkan cep telefonlarında olduğu gibi, günümüzdeki akıllı telefonların da en önemli birleşenlerinden bir tanesi üzerlerinde bulunan kameralardır.

Sony uzun zamandır kendi kamera sensörü üzerinde çalışan bir firma. Birçok ürün üzerinde araştırmalar yapan ve eline geçirdiği her türlü cihazı didik didik inceleyen chipworks internet sitesiyse, iPhone 5 üzerinde tamamen Sony yapımı kamera sensörü buldu.

Araştırmada bulunan Sony markalı kamera ise çekilen fotoğraf ile gözler önüne serildi. Her ne kadar bazı çevreler için şaşırtıcı bir gelişme olsa da, Sony'nin son zamanlarda görüntü sensörleri üzerindeki hummalı çalışması dikkate alındığında, bu sensörlerin sadece Apple ürünlerinde değil, herhangi başka bir kamera sensörü kullanan cihazda da gözlemlenmesi kuvvetle muhtemel.

Sony'nin eski CEO'su Howard Stringer bu yılın başlarında Apple için kamera üreteceklerini tüm teknoloji dünyasıyla paylaşmıştı. Ayrıca iPhone 5'de bulunan ön kamera için de Sony'nin en büyük rakibi konumunda olan Omnivision'nun sensörleri kullanılması da büyük yankı uyandırdı.
Kaynak: Chip Online

Amazon'dan aldığı iPhone çalıntı çıktı !

|
Dünyanın en güvenilir alışveriş sitesinden çalıntı iPhone skandalı.
İnternetin önde gelen alışveriş sitelerinden Amazon, tatil sezonu nedeniyle yılın en yoğun günlerini geçiriyor. Geçtiğimiz günlerde siteden bir iPhone satın alan kullanıcı ise, telefonunun çalıntı çıktığını iddia etti.
Amazon'dan aldığı iPhone çalıntı çıktı - Dünyanın en güvenilir alışveriş sitesinden satın aldığınız iPhone çalıntı çıksaydı ne yapardınız?
Ben Dreyfuss Twitter'da annesi için satın aldığı iPhone'un yasal yolla elde edilmediğini "Amazon bana çalıntı bir iPhone sattı" sözleriyle açıkladı. iPhone'un çalıntı olduğu, Dreyfuss'un annesi onu etkinleştirmeye çalıştığında ortaya çıkmış. Dreyfuss, telefonun Amazon'da "yenilenmiş" cihazlar bölümünde yer aldığını söylerken, Amazon'un telefonu bir takas ile elde ettiğini iddia etti. Yani Dreyfuss'a göre bir kişi, çaldığı telefonu Amazon'a satmıştı.

Amazon'un bu gibi durumlarda müşterileriyle yakından ilgilendiği biliniyor. Dreyfuss, durumdan ötürü Amazon'un kendisinden özür dilediğini ve cihazı geri göndermesini istediğini söyledi.
Kaynak: Chip Online

Samsung, Jelly Bean Güncellemesi Alacak Modelleri Açıkladı

|
Samsung Jelly Bean güncellemesi alacak telefonlarını açıkladı.
Güncelleme alacak telefonların modelleri şöyle;
Galaxy S II
Galaxy Note
Galaxy S Advance
Galaxy S II LTE
Galaxy Chat
Galaxy Ace 2
Galaxy Beam
Galaxy Ace Plus
Galaxy Mini 2
Galaxy S Duos
Galaxy Tab 2 7.0
Galaxy Tab 7.0 Plus
Galaxy Tab 2 10.1
Galaxy Note 10.1
Güncellemeler muhtelemelen 2013 yılında gerçekleşecektir.

Samsung kullananlara güncelleme müjdesi!

|
Samsung'un bu ceplerinden birine sahipseniz, güncelleme için kara kara düşünmenize gerek kalmadı!
Yeni jenerasyon Windows telefon sahibi olamamış olanlar, hali hazırda kullandıkları Windows Phone 7.5'in yerine gelecek 7.8 güncellemesi için sonunda bekledikleri güncellemeye kavuşuyorlar!

Windows Phone 7.8 güncellemesi, Microsoft'tan gelen resmi açıklamaya göre 2013'ün ilk haftalarında kullanıcılarıyla buluşacak. İlk kez Haziran ayında, San Francisco'da yapılan WP8 tanıtımında bahsi geçen güncelleme, ne yazık ki bazı cihazlar tarafından desteklenmeyecek. Geçtiğimiz ay, LG yaptığı bir açıklama ile Optimus 7 modelinin herhangi bir güncellemeye ev sahipliği yapmayacağını dile getirmişti. Sektörden çekilen Dell ve Venue Pro da bu yeni güncellemeyi pas geçecekler.

Samsung ise, Windows Phone 7.5 sahipleri için 7.8 güncellemesi hakkında daha cömert davranacağını açıkladı. Samsung, Windows Phone 7.5 sahiplerinin beklemesi gereken süre hakkında henüz herhangi bir şekilde tarih belirtmese de, şu an 7.5'e sahip tüm modellerinin 7.8 güncellemesini alacağı müjdesini verdi. Yani eğer Windows Phone 7.5'li bir telefona sahipseniz, artık 7.8 güncellemesini alabilecek miyim diye düşünmenize gerek yok...
Kaynak: Milliyet Teknoloji

Facebook'ta özel mesajlar paralı oluyor

|
Sosyal paylaşım sitesi Facebook, arkadaş listesinde olmayan kişilere mesaj yollama özelliğini ücretli hale getirecek.

Facebook şirket sözcüsü yaptığı açıklamada, yeni özellikle, arkadaş listesinde olmayan kişilere özel mesaj yollamak için 1 dolar ödemek gerektiğini açıkladı.

Arkadaş listesinde olmayan birine gönderilen özel mesaj, genellikle spam mesajların düştüğü "diğer mesajlar" kutusuna gidiyor ve kullanıcıya mesajın geldiğine dair herhangi bir uyarı gitmiyor.

Ancak yeni uygulamayla 1 dolar ödeyen kullanıcının, listesinde olmayan kullanıcının doğrudan mesaj kutusuna mesaj yollama şansına sahip olacağı belirtildi.

Facebook daha önce de site üzerinden paylaşılan iletilerin daha çok kişi tarafından okunması için ücret ödeme uygulaması getirmişti.

Paralı mesaj uygulamasının şimdilik test aşamasında olduğu ve zaman içerisinde ücretinin değişebileceği kaydedildi.
Kaynak: Sabah Teknoloji

Sony Xperia'lara Jelly Bean ne zaman gelecek?

|
Sony resmi blogundan yaptığı açıklamayla hangi modellerine güncelleme geleceğini ve ne zaman olduğunu açıkladı.
Blogdan yapılan açıklamaya göre tarihler ve modeller şöyle;
Xperia V,T, TX Şubat ve Mart ayı içerisinde güncelleme alacak.
Xperia J, Go, ve P Mart ayı sonuna doğru güncelleme alacak. 
Xperis S, SL , İon ve Acro S Nisan başı güncelleme alacak.
Xperia U, Sola, Tipo ve Miro güncellemeden faydalanamayacak. 
*Bilgiler Sony Resmi  blogundan alınmıştır. Gelişmeler zamanla değişiklik gösterebilir.

Firefox Flash'ı bırakıyor!

|
Firefox yaptığı yenilikle artık kodek kullanmadan izlenebilecek.
Firefox'un 20. sürümünü kullanacaklar, YouTube ve Vimeo gibi HTML5 sitelerinde kullanılan H.264 kodekli videoları, Adobe Flash yüklemeden de izleyebilecek. Firefox 20 henüz beta aşamasında olsa da, H.264'ün asıl çözüldüğü yer olan Windows Media Foundation'dan faydalanarak, sık sık sorun çıkarmasıyla bilinen Adobe Flash'a gerek duymadan video oynatabiliyor. Bilindiği gibi Flash, daha önceleri H.264 videoları için de gerekliydi.

Açık kaynak kodlu bir gezinti aracı olan Firefox'un arkasındaki isim Mozilla'nın, patentli kodeklerden, kullanmak için ücretli lisanslar gerektiği için pek hazzetmediği zaten biliniyordu. Uzun süre Google VP8 gibi lisans gerektirmeyen kodeklerin yaygınlaşmasını bekleyen Mozilla, beklentileri boşa çıkınca harekete geçmeye karar verdi. Android 4.x için geliştirilen Firefox sürümü, Mart ayından beri H.264 işlemlerini işletim sistemini ve cihaz donanımını kullanarak yapıyordu. Firmanın mobil alandaki rekabet gücünü arttırmak için atılmış olan bu adım böylece bilgisayar cephesinde de bir karşılık bulmuş oldu.

Firefox kodek desteğinden faydalanabilmek için en azında Windows Vista kullanıcısı olmanız gerekiyor. Windows 8 desteğine dair bir açıklama henüz yapılmadı. Firefox 20'nin resmi piyasaya çıkış tarihi Nisan 2013.
Kaynak: Chip Online

Android'e zararlı tehdidi!

|
Android'in yükselişi beraberinde de tehditleri getiriyor. 2013 yılında bu tehditler daha ciddi boyutta olabilir.
Güvenlik firması Eset'e göre Android'i tehdit eden zararlılar, 2013'de daha da ciddi bir boyuta ulaşacak.

Eset'in 2013 trendleri raporuna göre önümzdeki sene, mobil zararlıların katlanarak büyümesine sahne olacak. Rapor, zararlıların artışının, mobil piyasanın genişlemesinin ve kullanıcıların mobil cihazlarında hassas bilgilerini depolamasının mantıksal bir sonucu olduğunu söylüyor. Güvenlik firmasına göre zararlıların sayısı, özellikle şu an akıllı ceplerin yüzde 64'ünü elinde barındıran Android'de büyük artış gösterecek. Android'in pazar payı, geçtiğimiz sene sadece yüzde 43 idi. Eset araştırmacılarına göre 2013'de 530 milyon kişi banka hizmetlerine ceplerinden bağlanacak. Bu ise 2011'dekine göre yüzde 76 daha fazla kişinin cepten bankacılık işlemi yapacak olması demek.

Eset, zararlıların üç temel biçimde geldiğini söylüyor. Bunlardan birincisi, kurbanını paralı SMS hizmetlerine üye yapıyor. İkincisi, cihazları uzaktan kontrol edilebilen zombilere dönüştürürken, üçüncüsü ise telefondan kişisel bilgiler çalıyor. Eset, Android'deki zararlıların artışını bir süre önce PC'lerde yaşanan duruma benzetiyor.
Kaynak : Chip Online