:- Gigabyte P67A-UD4 | Yakından İnceledik -:
Gönderen
tukat
zaman:
Pazar, Aralık 11, 2011
|
..P67 CHIPSET / BÜTÜN DETAYLARIYLA YAKINDAN INCELEDIK..
2011 yılı ile birlikte bilgisayar dünyası, Intel Sandy Bridge işlemcilere merhaba dedi. Sandy Bridge işlemciler, yeni soket yapılarıyla (LGA 1155) ve yeni yonga setleriyle (P67, H67) karşımıza çıktı.. Şimdi birlikte Sandy Bridge işlemcilerin getirdiği yeni soket yapısını ve yonga setlerini içeren, Gigabyte P67A-UD4 anakartı yakından inceleyelim.
LGA 1155 Soket;
2009 yılının sonlarında ve 2010 yılında tanıştığımız, LGA 1156 ve LGA 1366 soket tipleriyle core i3, i5 ve i7 ailesi gelmişti. Bu aile LGA775 den alışık oldugumuz, Core 2 Duo ve Core 2 Quad işlemcilerin devamı niteliğinde ancak çok daha iyi performans alınabilecek bir yapıda karşımıza çıkmıştı.
2011 yılı ile birlikte, Sandy Bridge işlemciler merhaba dedi. Intel, Sandy Bridge teknolojisi ile en büyük yeniliği işlemci içerinde GPU entegresi ile yapmış ve bir önceki seride açılışını yaptığı, i7 işlemci tipini devam ettirmiştir. 45 nm teknolojisini tamamen bırakıp, 32 nm teknolojisini yaygınlaştırmıştır. İşte bu yeniliklerle birlikte yepyeni bir soket yapısı da (LGA 1155) karşımıza çıkmıştır.
Soket 775, 1156 ve 1366 kullananlar, bu yeni teknolojiden yaralanabilmek için, malesef yeni anakart alamk durumunda kalacaklardır.
P67 Yonga Seti;
Sandy Bridge işlemcilerle, P67 ve H67 yonga ailelerinin geldigini hatırlatmıştık. P67 ve H67 yonga setleri birçok yenilikle ve üst düzey veriyolu transferleriyle gelmektedir. Peki P67 ve H67 yonga seti arasındaki farklıklar neledir?
H67 Yongası; Sandy Bridge işlemci ile gelen en büyük yenilik, işlemci içerisndeki GPU entegresi oldugundan bahsetmiştik. GPU entegresi sayesinde, sistem içerinde bağımsız bir ekran kartına gerek duymadan, üst düzey grafikler ve performans elde edebilirsiniz. Önceden beri alışık oldugumuz dahili (onboard) ekran kartı tipinde, alışılmışın dışında ve bambaşka bir iddia ile gelen intel e göre; Sandy Bridge işlemciler sayesinde artık, dahili ekran kartları bellek yapısını anakarttan değil, işlemci içerisndeki dahili GPU dan gücünü alacak.. Yani işlemci içerinde ekran kartı düşünebilirsiniz.
Eger dahili ekran kartlı bir sistem kurmak istiyorsanız, H67 chipseti bir anakart seçmek durumunda kalacaksınız.
P67 Yongası; H67 yongasının tersine, P67 yongasında dahili bir ekran kartı seçeneği bulunmuyor. Yani P67 bir anakartta, dahili ekran kartlarını göremeyeceğiz. Ayrı bir ekran kartı ile sistem kurup, üst düzey peformans almak isteyen kullanıcılar için geliştirilen P67 yonga seti, geliştirilmiş veriyolu sayesinde üst düzey performans sunuyor.
Peki, P67 yonga seti alan bir kullanıcı, Sandy Bridge teknolojisinin getirdiği, GPU teknolojisini kullanamayacak mı? Cevap: Hayır. Zaten üst düzey bir sistem kurmak isteyen kullanıcılar düşünülüp tasarlandıgı için anakart üzerinde ayrı bir vga olmayacağını söylemiştik. Bu durumda da harici bir ekran kartı almak gerekeceğinden bu teknolojisi kullanamanında gereği olmayacaktır zaten.
SATA 3 Ve USB 3.0;
İlk olarak soket 1156 ve 1366 yapılarının sonlarında görmeye başladığımız Sata3 ve USB 3 desteği P67 ve H67 chipsetiyle birlikte artık yonga setine dahili olarak gelmeye başladı.
Sata 3 teknolojisiyle, 6.0Gb/s hızlarıyla, Solid State Disk (SSD) teknolojisine inanılmaz bir hız olanağı sunmuştur. Her ne kadar şuanda son çıkan mekanik disklerde sata 3 desteği görsek de, beklenen performansı vermekten uzak oldukları görünmektedir. Sata 3 teknolojisi SSD teknolojisine mükemmel bir alt yapı hazılamıştır.
USB 3.0 teknolojisi ile, usb 2.0 a göre daha fazla enerji tüketimiyle, saniyede 5 Gbit gibi inanılmaz hızlara ulaşabiliyoruz. Tabi usb 3.0 teknolojisini kasanın ön panelindeki, usb girişlerinde kullanabilmek için, usb 3.0 destekli yeni bir kasa almak gerekecek. Çünkü usb 2.0 portları, usb 3.0 ile uyumsuzdur. Ancak eski tip, usb 2.0 kasalara sahip olanlarında yine aynı usb 2.0 hızında kullanabileceklerini hatırlatalım.
Gigabyte P67A-UD4 Teknik Özellikler;
LGA 1155 soketine sahip olan anakartta, dört adet DDR3 bellek slotu yer alıyor. Hız aşırtmayla birlikte 2133 MHz'e kadar bellek desteği sunabilen kartın üzerine 16 GB DDR3 bellek takılabiliyor.
Yeni nesille birlikte Intel'in resmi olarak destek verdiği SATA 6 Gbps (Sata 3) portlarından, Gigabyte P67A-UD4'ün üzerinde iki adet bulunuyor. Bunun yanı sıra 4 adet de SATA 3 Gbps (Sata 2) portu var.
USB 3.0 girişleri de anakartta ihmal edilmemiş. İki tane harici ve bir tane dahili olmak üzere toplam 3 tane USB 3.0 portu bulunuyor. Kartın üzerindeki USB 2.0 girişi sayısı ise 8 adet harici ve 3 adet dahili bağlantıyla beraber 11 tane.
Gigabyte P67A-UD4, PCI-Express 2.0 slotları açısından da zengin sayılabilecek bir anakart. Kartta bir adet PCI-E x16, bir adet PCI-E x8 ve üç adet PCI-E x1 slotu bulunuyor. Ayrıca iki adet de PCI slotu yer alıyor.
P67A-UD4'te Gigabyte'a özel bazı teknolojiler de yer alıyor. Bunların başında Ultra Durable 3 adı verilen dayanıklı malzeme standardı geliyor. Bu şekilde bileşenlerin çok uzun ömürlü olması hedeflenmiş.
Bilgisayar kapalıyken cihazlarınızı şarj etmeye yarayan On/Off Charge, USB üzerinden daha fazla güç çıkışı sağlayan USB Power gibi özelliklerin yanı sıra Dual BIOS ve SMART Recovery2 gibi özellikler de sistem güvenliği için önem taşıyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuzu yada düşüncelerinizi yazabilirsiniz...