İncelememiz boyunca ürünü detaylı olarak tanıyacak ve oldukça başarılı olarak değerlendirdiğimiz LabelTag teknolojisinin nasıl çalıştığına ve nasıl uygulandığına değineceğiz. Öncelikle ürünün kutusuna ve kutu içeriğinden gelenlere bir göz atalım. Günümüzde herkesin bir DVD yazıcıya ihtiyacı var. Sahip olduğunuz ürünün artık eskimesi nedeniyle sıkıntı yarattığını düşünüyorsanız Lite-On iHAS524-T32 B’u satın alma öncesinde iyi bir tanımanız gerekiyor.
Lite-On iHAS524-T32 B kutulu olarak satılıyor. Kutunun aslında optik sürücü için ek bir katkısı yok. Kullanma kılavuzu geliyor ve buna kimsenin pek ihtiyacı yok. Gelen SATA kablosu zaten anakart kutunuzdan da fazlaca geliyor olmalı. Sunulan Nero 9 Essentials yazılımı tüm yazdırma uygulamaları için fazlasıyla yeterli. LightScribe ve LabelTag özelliklerini bünyesinde bulunduruyor. Garanti belgesi de kutu içinde var. Lite-On iHAS524-T32 B’u sadece kutulu ve siyah renkte satın alabiliyorsunuz.
Ürünün sade bir yüzü var. Erişim sırasında görev yapan LED sarı renkte. LabelTag özelliği ek bir logo ile belirtiliyor.
Bilgisayara SATA arabirimi üzerinden bağlanan Lite-On iHAS524-T32 B’de DVD+R ve DVD-R medyalara 24x hızında yazım yapılabiliyor. Önbellek miktarı birçok DVD yazıcıda olduğu gibi 2 MB. Çift katmanlı olan DVD+R DL ve DVD-R DL için desteklenen hız ise 12x. DVD-ROM medyalar 16x hızında okunabiliyor ve pek yaygın olmayan DVD-RAM’ler 12x hızında yazılabiliyor. Tekrar yazılabilir DVD+RW için desteklenen hız 8x ve DVD-RW için 6x.
CD’ler için desteklenen okuma ve yazma hızı ise 48x. Tekrar yazılabilen CD-RW’ler için 32x destekleniyor. Bilgi etiketi için ürünün alt yüzeyi tercih edilmiş. Üreticiler genelde üst kısmı tercih ediyorlar.
Ürünümüz geçtiğimiz senenin Haziran ayında üretilmiş. Oldukça yeni bir model. Kutu içinden gelen broşürde LabelTag özelliğini destekleyen seriler ve diğer modeller de gösteriliyor. İncelememize konu olan iHAS serisi DVD yazıcının dışında harici olan eNAU serisi 8x destekli DVD yazıcıda da LabelTag destekleniyor. Broşürde LabelTag’ın nasıl kullanılacağı da ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor.
Arka paneldeki SATA güç ve veri bağlantımız bu şekilde. Kutu içerisinden güç kablosu gelmiyor. Sadece veri kablosu olduğunu söylemiştik. Güç kaynağınızda zaten SATA güç bağlantısının bulunmama ihtimali yok. Ürüne özgü birkaç teknolojiden daha bahsettikten sonra artık merak edilen LabelTag uygulamasına geçebiliriz. Lite-On iHAS524-T32 B’nin kendine özgü teknolojileri arasında Smart-Erase, SuperAllWrite, Smart-Burn ve Smart-X var. Smart-Erase özelliği sayesinde tekrar yazılabilen medyaların silinmesi durumunda veriler kesinlikle tekrar geri döndürülemeyecek şekilde siliniyor. SuperAllWrite özelliğinde tüm optik medya türlerine destek verildiğinin altı çizilmiş. Elbette Blu-ray bu ürün için geçerli değil. Smart-Burn özelliği tüm medyaları önceden analiz ederek en yüksek ve en ideal veri yazma hızını kullanabilmenizi sağlıyor. Son olarak Smart-X özelliği de dikkat edilmesi gerekenlerden. Gürültüyü göz önünde bulundurarak medya tipine göre en sessiz erişim özelliğini sağlıyor. Disk devrini otomatik olarak ayarlıyor.
Nero 9 Essentials’ın kutu içeriğine ayrı bir medya olarak dahil edilmesi güzel. Uygulama sayesinde tüm yazma ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Müzik CD’leri, DVD filmler ve daha birçok medyayı kendiniz oluşturabilirsiniz veya doğrudan kopyalayabilirsiniz. Elbette LabelTag özelliği için de programa ihtiyacımız var.
Yazma işleminde 678 MB büyüklüğünde bir fotoğraf klasörünü kullandık. Tek katmanlı DVD+R medya kullandık. Bilgisayarmızda Intel Core i7 920 D0 işlemci, Kingston HyperX 12 GB sistem belleği ve yine Kingston HyperX SSD var. Verilerin DVD’ye işlenmesi LabelTag özelliğini kullanmıyorken yaklaşık iki dakika sürüyor.
LabelTag özelliğini aslında Yamaha marka CD yazıcılardan hatırlayanlar olacaktır. Teknolojinin o zamanki adı DiscT@2 idi. Sonrasında NEC’in geliştirdiği LabelFlash ve LightScribe gündeme geldi. Yamaha, diskin veri yüzeyine baskı gerçekleştirebiliyordu. LabelFlash ve LightScribe teknolojilerinde ise diskin üst yüzeyine yani veri yazılmayan etiket yüzeyine baskı yapılıyor. Ancak LabelFlash ve LightScribe özelliği için özel medyalar gerekiyor ve fiyat kısmen yükseliyor. Lite-On’a özgü olan LabelTag’da ise CD veya tek katmanlı yazılabilir tüm DVD’leri kullanabilirsiniz. Nero 9 Essentials’da yakma öncesi LabelTag kullanımı kutucuğunu seçerseniz hemen tasarım yapabileceğiniz bir ekran karşınıza geliyor. Bir ad yazabilir veya bir görsel ekleyebilirsiniz. Genişliğini veya font türünü ayarlayabilirsiniz. Örneğin ekranda görünen tasarımın medyaya işlenmesi yaklaşık 7.30 dakika daha sürdü. Yazım alanı ne kadar fazlaysa işlem süresi o kadar uzuyor haliyle. Sitemizin logosunu işlediğimiz bir denemede de 13 dakika süreye eriştik.
Lite-On iHAS524-T32 B oldukça başarılı bir ürün. Günümüzün DVD yazıcılarındaki tüm özellikleri sunuyor ve ayrıca LabelTag desteği var. LabelTag son derece güzel bir özellik. Tüm medyalarda kullanılabiliyor ve özel medya gerektirmiyor. Müzik CD’leriniz, filmleriniz, programlarınız ve arşivleriniz için kesinlikle fayda sağlayacaktır. Yazdığınız CD veya DVD’nin içeriğini eklemeniz artık kolaylaşıyor. Şimdi kafanızdan bu özelliğin fiyata ne kadar yansıyacağı sorusu var. Lite-On iHAS524-T32 B’un fiyatı yaklaşık 49 TL. Piyasadaki diğer markalarla arada fiyat farkı yok. Üstelik kutulu şekilde kullanıcılara ulaşıyor. Kesinlikle satın almaya değer!
Kaynak : PCkoloji
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuzu yada düşüncelerinizi yazabilirsiniz...